Digital Twin

Digital Twin

Digital Twin

Een Digital Twin is als het ware een digitale kopie van de werkelijkheid. In de meest simpele vorm is het een digitale kaart of plattegrond die je vertelt waar bijvoorbeeld precies de gebouwen staan, de wegen liggen of de prullenbakken geplaatst zijn. Met de moderne technologie zijn we steeds meer in staat om dit kaartbeeld niet alleen te tonen maar ook dynamisch mee te laten bewegen met wat er werkelijk buiten gebeurd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om binnen een digital twin te zien hoe de schaduw van de bomen gedurende de dag wijzigt of wanneer er een file dreigt te ontstaan in de stad. Er zijn zelfs al digital twins die volledig in 3D zijn opgebouwd waarmee je viritueel door je eigen stad kunt lopen. Een Digital Twin biedt de mogelijkheid om alle informatie in samenhang te bekijken. 

 

Beheerders hebben met een digital twin veel beter inzicht in de actuele status van de openbare ruimte. Ze kunnen daarmee sneller anticiperen op problemen of storingen. Ook is het mogelijk om bepaalde scenario’s af te spelen zodat je kunt zien wat er gebeurd als er een demonstratie, evenement of wegopbreking  in de stad plaats vindt. De digital twin biedt de beheerder ook een bredere kijk over de buitenruimte die domein overstijgend is. Deze inzichten biedt veel kansen om synergie te vinden tussen andere domeinen en daarmee kosten efficiënter beheer uit te voeren.  

 

De inzet van een digital twin kan ook heel waardevol zijn om burgers mee te nemen in beoogde veranderingen. Aan de hand van een simulatie kun je bewoners bijvoorbeeld laten zien welk effect windmolens op hun omgeving heeft of hoe de nieuwe inrichting van een straat eruit komt te zien. Met het visualiseren van dit soort aanpassingen aan de openbare ruimte maak je het voor betrokkenen concreter om hier gefundeerd iets over te zeggen. Het is daarmee een waardevolle tool voor burgerparticipatie trajecten.  

 

Een voorwaarde voor een digital twin om deze informatie real-time te kunnen tonen is een actueel en continue flow van data die de digital twin voorziet van informatie van wat er op dat moment buiten op straat gebeurt. Dit betekent dat elk item in de openbare ruimte gedigitaliseerd dient te worden zodat de data ingewonnen kan worden. De kwaliteit van de data is cruciaal om een up to date presentatie van een object of gebied te geven in een Digital Twin. IoT sensoren zijn een middel om deze data in te winnen, maar denk bijvoorbeeld ook aan bestaande statische datasets zoals de tijd dat de zon opkomt of ondergaat en hoe de zon, en daarmee de schaduw, gedurende dag wijzigt, of wat de getijden van het water zijn.   

 

Het duurt nog wel even voordat we alles gedigitaliseerd hebben. Je kan echter ook klein beginnen met een digital twin. Er is al veel open data beschikbaar wat een goed fundament biedt om op verder te bouwen. Dit kan per domein of per gebied. Een digital twin is net als de werkelijkheid; het is nooit af en is altijd in ontwikkeling.  

 

Om te helpen bij de ontwikkeling van een Digital Twin, biedt WeCity een catalogus met databronnen, kant-en-klare digitale bouwblokken (BIM-modellen) voor gebruik in Digital Twin en een scala aan ervaren partners die  ondersteuning kunnen bieden.

 

Wil je de mogelijkheden in jouw stad beter benutten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag om een aanpak op maat voor jouw organisatie te maken.